Flat Preloader Icon

Als bedrijf krijg je dagelijks terugkerende facturen binnen die je quasi zonder nadenken betaalt of laat betalen. Dit is koren op de molen voor frauduleuze bedrijven die pseudo-facturen (die dan eigenlijk offertes blijken te zijn) opsturen of doormailen in de hoop dat een niet-oplettende zelfstandige ze zonder nadenken betaalt.

De laatste dagen gaan er dergelijke mails rond van de zogeheten Internet Gemeentegids. Deze organisatie laat zich uitschijnen alsof ze de officiële gemeentegids samenstellen, in de hoop enkele nietsvermoedende ondernemers te strikken. Het kan dus zeker geen kwaad om dit bericht door te sturen naar vrienden en collega’s om ze hierover te waarschuwen.

 

Wat is het risico als je hierop ingaat?

Let vooral op de schrijfwijze van deze mail:

internet gemeentegids

  • “Jaarlijks onderhoud”: het is de eerste keer dat deze klant die mail kreeg.
  • “Offerte”: dit betreft dus geen factuur, maar een offerte, die nooit iemand heeft gevraagd.
  • “Hierna volgt automatische verlenging”: dit is het addertje, eens de factuur betaald, zal het jaar nadien niet gewoon een offerte komen, maar een factuur voor nog eens €195,- exclusief 21% btw.

 

Even de internetgemeentegids verder onderzocht

Het eerste wat me opviel aan dit “bedrijf” is dat hun website niet over een SSL-certificaat beschikt:

internet gemeente gids ssl

Een website dat alle contactgegevens van bedrijven tegen betaling zal publiceren en daarvoor geen SSL gebruikt, is op zich al zorgbarend.

Hoewel ze op hun website claimen dat ze al sinds 2009 actief zijn, is het domeinnaam internetgemeentegids.be volgens DNS Belgium pas aangevraagd in juli 2017.

internet gemeente gids domein

Wellicht zijn ze wel al sinds 2009 “actief” in Nederland. Waarschijnlijk wijken ze nu naar ons land uit omdat hun “diensten” intussen gekend zijn in Nederland.

Ook de naam van de domeinnaamhouder blijft erg vaag. Het telefoonnummer is niet in gebruik. Op het adres zijn verschillende kantoren zijn gevestigd, echter geen spoor van dit bedrijf.

domeinnaam internet gemeentegids

Op de website is geen enkel adres, BTW-nummer of naam (op een zekere “Kevin Peeters” na, lol) terug te vinden.

Gewoon eens zoeken op Google trouwens en je vindt verschillende waarschuwingen betreffende deze organisatie. Voorbeelden:

 

Algemene voorzorgen om oplichters tegen te gaan

Oplichters zijn erg vindingrijk en nieuwe scams ontstaan dagelijks. Wanneer scams uit de geheugens van de meeste mensen zijn verdwenen, komen ze vaak terug. Een tijd geleden kregen enkele van onze klanten een aanbod om een dure domeinnaam aan te kopen, of werd door dubieuze firma’s een som geld gevraagd voor het onwettig gebruik van afbeeldingen. Hieronder vind je enkele voorzorgen:

  • Als het te goed klinkt om waar te zijn, is dat meestal zo. Een oud gezegde dat nog steeds klopt. Oplichters proberen mensen telkens te overtuigen van de enorme voordelen, die meestal worden opgeblazen of leugens blijken te zijn.
  • Laat je niet met de rug tegen de muur zetten. Ga nooit zomaar in op snelle voorstellen. Oplichters gaan vaak proberen het aanbod aantrekkelijk en “tijdelijk” te maken. Wanneer ze dat doen, zet dan zeker een stap terug.
  • Ga zelf op onderzoek. Met een simpele zoekopdracht in Google kan je al heel veel terugvinden over de reputatie van een bedrijf. Bovenstaand voorbeeld is echter vrij “nieuw” in onze contreien, toch zijn er al heel wat websites die de mensen hierover informeren.

Nog steeds twijfel? Contacteer ons volledig vrijblijvend. Er zijn zoveel malafide bedrijven die zelfs legaal opereren, maar toch geen enkele meerwaarde betekenen voor je bedrijf. We helpen graag mee onderzoeken!

Wat te doen indien uw bovenstaande mail hebt gekregen? Gewoon negeren, hoe minder aandacht hieraan wordt besteed, hoe beter.

 

Update 2019: Wat te doen als je hier per ongeluk bent op ingegaan?

Sinds het verschijnen van dit artikel kregen we geregeld mensen te horen die Internetgemeentegids hebben opgezocht en door dit artikel gelukkig niet zijn ingegaan op de malafide diensten. Maar wat te doen als je dit zonder nadenken hebt ingevuld?

Internetgemeentegids stuurt je dan facturen en wanneer je deze niet betaalt, dreigen ze met een incassobureau op je af te sturen. Ondertussen is dit bedrijf ook opgenomen in de lijst van bedrog met beroepengidsen, reclame-inslassingen en domeinnamen van de Federale Overheid.

internetgemeentegids

Op dezelfde pagina geven ze het volgende advies:

We raden u aan om indien de naam van de reclameronselaar voorkomt op deze lijst:

  • niets te betalen of indien u al betaalde, alle verdere betalingen stop te zetten.
  • aan de firma een duidelijke betwisting van de facturen (en van de rappels) te sturen, met als argument dat u verkeerd werd geïnformeerd en vooral misleid over de verspreiding van het boekje waarin werd geadverteerd en ook over de samenwerking met of de hoedanigheid van de organisatie waarvoor de onderneming de reclame ronselde.

U doet best hetzelfde tegenover incassobureaus die u brieven zouden sturen om de betwiste schulden in te vorderen.

Dus zelfs al heb je hier per ongeluk op toegezegd, dan nog wordt er aangeraden om de facturen niet te betalen. Stuur de firma en eventueel incassobureaus een duidelijke betwisting zoals hierboven beschreven.

 

Nog steeds twijfel? Contacteer ons volledig vrijblijvend. Er zijn zoveel malafide bedrijven die zelfs legaal opereren, maar toch geen enkele meerwaarde betekenen voor je bedrijf. We helpen graag mee onderzoeken!